Marcel Dehertog

Marcel werkte zijn hele leven als serrist in Duisburg. Hij vertelt aan zijn dochter Moniek dat hij als kleine jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt een vliegtuig zag neerstorten.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Een neergestort vliegtuig

Marcel: Die heb ik zien vallen.

Moniek: Waar ergens?

Marcel: Wij waren in Terschueren aan een serre aan het werken. Opeens zagen we een vliegtuig waar rook uitkwam en we zagen hem zo in het bos vallen. En dan zagen we parachute naar beneden komen want hij is op tien meter van bij ons geland. Zijn parachute hing vast in een elektriciteitsdraad.

Moniek: En zijn jullie daar dan naartoe gegaan?

Marcel: Ah ja.

Moniek: En wat waren dat? Engelsen?

Marcel: Ja, Engelsen denk ik. Of Amerikanen, dat weet ik al niet meer. En dan zijn die Walen het bos in gegaan waar het vliegtuig gevallen was. En daar hing ook nog een parachute in de bomen. De parachutist wist niet dat hij in bevrijd België was.

Moniek: Dus dan moesten ze niet bang zijn.

Marcel: En dan was er een jongen van Duisburg, die zijn humaniora had gedaan, die wat Engels kon. En die vertelde hen dat België bevrijd was. Van dat vliegtuig heb ik nog lang brokstukken bijgehouden. Aluminiumbuisjes enz. die we daar gingen afbreken. Dat mocht niet, maar we deden dat als er niemand was.

Moniek: Als souvenir?

Marcel: Ah ja.