Els Ronsmans

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ik zal eens vertellen hoe dat ging in de tijd van mijn grootouders. Mijn grootvader was Jef Verbiest en die had in Moorsel een stuk grond. Hij was van een goede familie en had ook een koe en een huisje op de Kerkeweg.

Hij had zijn oog laten vallen op Seraphine Cloets. Ze zeiden daar Fin tegen. Op een zekere dag ging hij naar haar en zei: ‘Fin, ik heb een koe, een huisje en ben een harde werker. Wat denk je? Zouden wij samen geen familie kunnen vormen, gaan werken en kinderen krijgen?’

Ze antwoordde: ‘Ja Jef, dat kunnen we eens proberen’. En ze zijn getrouwd. En toen ging dat al volgt. Na hun trouw gingen ze te voet naar Tervuren om te trouwen voor de wet. ’s Morgens vroeg te voet door het veld, daarna naar de kerk en toen ze terug thuis kwamen aten ze rozijnenbrood. En daarna zijn ze in het veld verder gaan werken.

Er waren vier kinderen in dat gezin. Frans, Rik, Victor en mijn moeder Louise Verbiest. En die hebben hard gewerkt. Een mooi verhaal was het volgende. Op het einde van het jaar als ze hun rekening maakte, dan zij mijn grootvader: ‘Fin, wat denk je? Hebben onze kinderen iets nodig? Een paar schoenen, een nieuwe jas of moet je iets anders kopen voor de kinderen?’

En dan ging Fin kijken in de kast en zei ze: ‘Nee, Victor kan de jas nog aandoen van Rik. Frans heeft misschien wel schoenen nodig maar ze kunnen nog een tijdje mee.’

‘Awel’, zei Jef, ‘dan kunnen we terug een stukje grond kopen.’

En zo hadden de Verbiesten toch wel wat grond in de streek.

 

Wie is Els Ronsmans?

Els Ronsmans werd geboren in Moorsel op 1 april 1945.   Ze liep er school ten tijde van de schoolstrijd. Na de lagere school deed ze haar zesde leerjaar over om Frans te leren in het Institut Sacré Coeur aan de Place Dailly te Brussel.

Later koos ze voor een carrière als leerkracht. In 1964 begon ze les te geven in de zustersschool van Sterrebeek. Haar man, Bruno Ceuppens, begon een jaar later aan een militaire carrière als F-16-piloot en Els besloot hem te volgen.

In 1998 keerden ze definitief naar Tervuren terug. Sinds 2000 is Els bestuurslid van de heemkundige kring waar ze zich inzet als secretaris en  ook tentoonstellingen verzorgt in het Hof van Melijn.