Ben Renson

Ben is bestuurslid van de heemkundige kring en woonde zijn hele leven in Tervuren. Hij vertelt hoe de harmonie de ‘Briebroeken’ aan hun naam kwamen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dat was toen ook een speciaal geval. Er was een goede muzikant in het leger. Maar die was met zijn paard tijdens een defilé in de stad geplet onder zijn paard terecht gekomen dat viel op de rails van de tram. Hij had zijn benen op verschillende plaatsen gebroken van het gewicht van dat paard.

Hij kon niet meer bij het leger blijven en toen hebben ze hem in Tervuren aangenomen als muziekmeester van de Sint-Hubertus. Maar die persoon die mankte en die had brede pijpen aan zijn broek. Als hij stapte fladderde die broek altijd rond zijn been. En daarom werd die harmonie de ‘briebroeken’ (bredebroeken) genoemd.

Wie is Ben Renson?

Ben Renson werd op 28 december 1926 geboren als zoon van Ferdinand en Anna Wellens. De lagere school volgde hij eerst in de Mariaschool en nadien in de Gemeentelijke Jongensschool. Om Frans te leren ging hij in 1938 ook twee jaar naar school in Etterbeek. Nadien begon hij aan het Sint Bosco Instituut van Woluwe een opleiding tot schoenmaker maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de school gesloten.

Noodgedwongen werd hij dan schoenmakersgast bij Armand en Robert Vanderlick in de Peperstraat in Tervuren. Na zijn legerdienst en een periode als bediende bij de Regie van de PTT trouwde Ben in 1950 met Antoinette Benouwt, een Française uit Frans-Vlaanderen. In datzelfde jaar zou hij aan de slag gaan bij het Provinciaal Bestuur van Brabant. Daar zou hij werken tot aan zijn pensioen in 1986.

Ben is altijd heel actief geweest in het verenigingsleven. Hij was bij de KAJ en schopte het tot bibliothecaris van de Koninklijke Harmonie ‘Het Koper’. Ook schilderen is een van zijn passies. Daarnaast is hij ook al decennialang bestuurslid van de Koninklijke Heemkundige Kring van Tervuren. Hij volgde er in 1988 deken Davidts op als conservator van het museum in de Nieuwstraat.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.